fbpx
MODSOIL

MODSOIL

Titlul proiectului: Sistem expert pentru monitorizarea riscurilor in agricultura si adaptarea tehnologiilor agricole conservative la schimbarile climatice

Acronim: MODSOIL

Parteneri:

  • CO: Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj (USAMV Cluj)
  • P1: Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola Turda (SCDA Turda)
  • P2: Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV Bucuresti)
  • P3: SC Nora Ly Agroserv SRL Viisoara, Judetul Cluj
  • P4: SC Holisun SRL Baia Mare

Descriere

Proiectul urmareste implementarea unui sistem de agricultura durabil si performant din punct de vedere economic, adaptat schimbarilor climatice printr-un sistem expert de monitorizare pedo-climatica in Depresiunea Transilvaniei. Efectele preconizate pun accentul pe managementul sistemului agricol, conservarea si utilizarea durabila a resurselor de sol si apa in contextul schimbarilor climatice globale, prin implementarea unor tehnologii agricole noi, eficiente, conservative si adaptate conditiilor pedo-climatice locale.

Cercetarea aplicativa realizata in cadrul proiectului are la baza situatia existenta in prezent in agricultura din Depresiunea Transilvaniei, unde datorita sistemelor neadecvate de lucrare a terenurilor arabile, s-a ajuns la o serie de aspecte negative privind: fertilitatea solului, cantitatea si calitatea productiilor obtinute, schimbarea climatica, calitatea peisajului si a mediului inconjurator. Obtinerea unor rezultate stiintifice si tehnologice de varf, competitive pe plan global, de catre echipa care propune proiectul, membra a Platformei Europene ”Modelling European Agriculture with Climate Change for Food Security„ (MACSUR: http://www.macsur.eu), prin implicare internationala, este mijlocul cel mai adecvat de combatere a anomaliilor climatice, de adaptare la fenomenul de desertificare, de sechestrare a carbonului in sol si de eficientizare a sistemului agricol.

Proiectul valorifica rezultatele cercetarilor Centrului de Cercetare Sisteme Minime și Tehnologii Agricole Durabile (SMTAD), precum si cele ale unui Agreement de colaborare cu Louisiana State University (SUA). Programul de cercetare realizat, demarat în 2008, este prima lucrare, de mare anvergura, de monitorizare a regimurilor termic si hidric al solurilor (temperatura, umiditate, precipitatii) din Campia Transilvaniei, prin 20 microstatii, ceea ce constituie o premiera pentru stiinta romaneasca. Prin aceasta cercetare au fost finalizate 2 teze de doctorat (in SUA si Romania). Alte 2 teme de doctorat sunt in curs de realizare pe acest program de cercetare si au fost depuse 5 proiecte de cercetare, la nivel national si international.

Pornind de la aceste rezultate de cercetare fundamentala proiectul are ca obiectiv realizarea unui produs original – un sistem expert (model functional) de monitorizare si previzionare in timp real a riscurilor climatice (prin modernizarea a 20 statii existente si instalarea altor 10 statii in Podisul Somesan), luand in considerare previziunile meteo, capabil sa prognozeze perioadele de anomalii climatice pentru diferite culturi agricole. Pentru avertizarea fermierilor si predictia corecta a necesitatii combaterii riscurilor climaterice, programul va fi adaptat pe baza cercetarii aplicative realizata cu tehnologii conservative si masuri de adaptare specifice, in cadrul unei intreprinderi agricole reprezentative pentru aceasta zona.

Proiectul se va finaliza prin brevetarea a 3 tehnologii agricole conservative ca alternative viabile, eficiente si realiste la sistemul de agricultura convenționala, practicata in prezent. Elaborarea si modelarea acestora se realizeaza prin brevetarea unui sistem expert (model functional) de monitorizare a riscurilor.

Proiectul asigura accesul fermierilor la tehnologiile agricole durabile (eficiente si conservative) adecvate conditiilor pedo-climatice si socio-economice din Depresiunea Transilvaniei, incadrandu-se in masurile recomandate de UE pentru adaptarea la schimbarile climatice: evaluarea calitatii terenurilor si audit specializat pentru optimizarea tehnologiei aplicate; implementarea tehnologiilor conservative; dezvoltare experimentala si brevetarea a cel putin 3 tehnologii conservative si 1 sistem expert de monitorizare a riscurilor. Proiectul are un impact socio-economic major, fiind implicate 2 universitati, 1 statiune de cercetare, 1 societate agricola, 1 firma privata de cercetare – dezvoltare, ancorate intr-o puternica retea internationala de cercetare-dezvoltare.

 

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.