fbpx

Noutăți

Trenduri digitale

Elemente la care trebuie să fii atent în digitalizare, pentru succes maxim

Dacă perioada care a trecut, cea a pandemiei și a dificultăților de multe feluri ne-a învățat ceva, ne-a învățat că abilitatea de a te adapta la medii în continuă schimbare este extrem de valoroasă. Tehnologia îți permite să faci asta.

 

Acum avem date clare despre impactul pe care pandemia COVID l-a avut asupra mediului de afaceri și asupra piețelor, date pe care le putem analiza și interpreta pentru a trage câteva concluzii foarte valoroase.

 

1. Flexibilitatea

De exemplu, afacerile pregătite pentru comerț online s-au găsit într-o poziție mult mai bună în 2020 și 2021 decât afacerile cu activitate exclusiv fizică. Așa că, dacă se poate, lasă puțin loc pentru flexibilitate și pentru adaptarea la condițiile de piață în schimbare.

 

Restaurantele care fac livrări la domiciliu și serviciile de livrare sunt exemple de afaceri care au prosperat, în vreme ce foarte multe afaceri din domeniul HORECA și-au închis definitiv porțile.

 

Tehnologia este mai mult decât oricând în istorie la dispoziția noastră, iar tehnologia de ultimă oră este cea care îți permite să-ți păstrezi avantajul pe piață și să schimbi rapid direcția.

 

Deși la începutul pandemiei părea că doar capacitatea angajaților de a lucra la birou va fi afectată, s-a dovedit curând că întregul model de business, lanțurile de aprovizionare și modul în care companiile operează într-un mare număr de domenii au fost puternic transformate.

 

Toate aceste schimbări în modul de lucru al afacerilor au adus după sine modificări importante în toate celelalte sectoare industriale și de servicii.

 

2. Adaptabilitatea

 

Dacă la capitolul flexibilitate, poate nu toți am reușit să bifăm cu brio căsuța, atunci este bine să ne adaptăm la piață așa cum „s-a așezat” acum și să ne transformăm acum afacerile pentru a putea funcționa în noul mediu.

 

Afacerile care s-au consacrat în online vor merge tot mai bine, iar cere care încă refuză să se digitalizeze, vor suferi în continuare, deoarece comportamentul și așteptările consumatorilor s-au transformat în perioada care a trecut.

 

Mai mult decât atât, companiile care s-au adaptat deja la vânzarea directă în online (chiar și pe sectorul B2B), vor face saltul spre următoarele etape, cum ar fi automatizările de marketing, spre exemplu. Aceste noi transformări le vor permite să se adapteze și mai ușor la condițiile de mediu și le vor face cu atât mai rezistente, deoarece toate aceste elemente de digitalizare pe care le implementează reduc masiv costurile și cresc eficiența în lucru.

 

Odată cu înmulțirea activității în mediul online se vor multiplica și nevoile de securitate cibernetică. Urmează o perioadă plină de atacuri cibernetice, iar companiile din domeniu vor fi nevoite să își extindă capacitățile.

 

3. Capacitatea de previziune

 

Fie că furnizezi produse sau servicii către consumatorii finali sau către alte afaceri, schimbările rapide din mediu îți pot afecta capacitatea de a-ți respecta termenele de livrare. Așa că nu poți lăsa perturbațiile din lanțurile de aprovizionare, spre exemplu, să-ți afecteze capacitatea de a-ți onora angajamentele.

 

Trebuie să poți evalua riscurile referitoare la materiile prime mai greu de găsit și, dacă nu poți înlocui furnizorul sau materialul în cazul indisponibilității, trebuie să poți modifica din timp termenele de livrare către clienți, pentru a nu le perturba activitatea, deoarece asta va începe o reacție în lanț.

 

Companiile care se bazau pe foile de calcul și pe evidențele ținute pe hârtie au fost cel mai puternic afectate de pandemie și au provocat cele mai puternice perturbații și întreruperi în lanțurile de aprovizionare, deoarece toate defectele și neajunsurile din sistemul lor de lucru au fost exacerbate.

 

Ca un exemplu, explozia prețurilor la anumite materii prime, cum ar fi lemnul sau oțelul pe care le-am observat în ultimele 12-18 luni se datorează, în mare parte, perturbărilor cauzate de întreruperi în aprovizionare.

 

Din acest motiv, este important să ai la dispoziție o tehnologie care să-ți permită să faci previziuni legate de prețuri, mai ales dacă lucrezi cu volume mari. Creșterea bruscă a prețului unora dintre materialele de care ai nevoie îți poate crea probleme.

 

4. Stresul și oboseala legate de schimbare

 

Psihicul uman nu face diferența între tipurile de schimbare cu care se confruntă. Cu cât lucrurile se schimbă mai mult, sau cu cât se schimbă mai multe lucruri în viața fiecăruia dintre noi, cu atât ne perturbă mai mult și resimțim oboseala asociată schimbărilor prin care trecem, sub formă de stres.

 

Adaptarea la nou este un proces consumator de energie.

 

Nu contează dacă schimbările sunt în societate (așa cum s-a întâmplat în pandemie), la locul de muncă, sau în viața personală. Chiar și schimbarea reședinței este o sursă puternică de stres, iar schimbarea radicală a felului în care se fac lucrurile la job, poate fi o altă sursă majoră de stres.

 

Din acest motiv, pentru a nu cumula acești factori, încearcă să atragi atenția persoanelor implicate și direct afectate de schimbările aduse de digitalizare să facă, dacă este posibil, cât mai puține schimbări majore în viața lor, în perioada de implementare a sistemelor digitale și până se finalizează procesul de acomodare.

 

5. Cele mai des întâlnite mecanisme de digitalizare în 2022

 

Magazinele online și comerțul electronic au avut cel mai puternic avânt în ultimii ani, urmate îndeaproape de implementările sistemelor CRM și ERP la nivelul unui foarte mare număr de întreprinderi mici și mijlocii.

 

Tehnologia devine accesibilă tuturor, iar sistemele de tip CRM sau ERP sunt acum adaptate și mult mai ușor de implementat chiar și pentru afacerile mici. Așadar, acestea nu mai sunt doar în utilizarea companiilor mari și al multinaționalelor, ci și al companiilor cu mai puțin de 10 angajați.

 

În plus, soluțiile de tip SaaS sunt cele care au prioritate față de cele clasice, deoarece mobilitatea forței de muncă și necesitatea de a lucra de acasă au impus folosirea acestui tip de sisteme.

 

6. Creșterea abilității oamenilor de a face uz de date

 

Avansul în sfera inteligenței artificiale, a roboticii, a prognozelor și a inteligenței de business va continua, iar ceea ce acum doi sau trei ani era considerat vârful de lance al progresului tehnologic, acum este tehnologie relativ comună pentru afacerile de anvergură.

 

Astfel, nu este un lucru rar să întâlnim calculatoare care vorbesc unul cu altul în cadrul unei companii, iar 2022 este un an în care, dacă produsul tău ne este unul de nișă, fără digitalizare nu poți rămâne competitiv.

 

7. Digitalizarea de tip „Frankenstein”

 

În anii care au trecut multe companii au fost nevoite să implementeze rapid soluții digitale pentru diverse nevoi: producție, lucrul de acasă, distanțare fizică a angajaților, sisteme CRM sau ERP etc.

 

O mare parte dintre companii au fost luate prin surprindere de aceste nevoi și au fost nevoite să le implementeze rapid, fără un buget alocat din timp pentru aceste investiții. Astfel, implementările s-au făcut în viteză și de cele mai multe ori folosind sisteme accesibile din punct de vedere economic, de la furnizori diferiți, sisteme care nu comunică foarte bine între ele.

 

Este important ca datele să fie preluate, stocate, accesate și utilizate de programe și sisteme informatice create de un singur furnizor, gândite să lucreze în tandem, pentru ca funcționarea și comunicarea internă a datelor să fie făcută eficient și fără incidente sau erori.

 

În plus, înainte de a începe procesul de digitalizare ai nevoie de un plan bine pus la punct și o viziune clară a locului în care îți dorești să ajungă afacerea după implementarea noilor sisteme. Peticirea situațiilor de urgență cu soluții de urgență poate fi, în cel mai bun caz, o soluție de supraviețuire, nu una de dezvoltare.

 

 

 

Recomandări pentru procesul de digitalizare

 

1. Creează-ți o strategie de digitalizare

 

Nu începe să implementezi tehnologii fără un plan inițial. Paleta de produse disponibile în acest domeniu este atât de largă, încât poate fi ușor să te zăpăcești căutând programe și sisteme pe care să le implementezi.

 

Apoi, este important ca toate tehnologiile pe care le implementezi pe parcurs să se potrivească și să funcționeze bine împreună cu cele pe care le-ai implementat deja. Fă-ți un plan.

 

2. Asigură-te că planul tău e acceptat

 

Dacă ai directori de departamente, e important ca aceștia să cunoască planul tău de digitalizare, să-l accepte și să-și dorească să-l vadă implementat cu succes. Cele mai multe eșecuri în digitalizare se datorează cooperării defectuoase cu directorii de departamente și cu etajul de middle-management.

 

Apoi, trebuie să existe o armonie între ceea ce se implementează în fiecare departament. Trebuie ca departamentul finaciar, resursele umane, vânzările și toate celelalte departamente să aibă aceeași strategie și să se coordoneze unele cu altele pentru ca sistemele implementate să funcționeze armonios și să se alinieze pe fiecare departament după implementare. Pune-i în acord.

 

3. Păstrează-ți flexibilitatea

 

După ce ți-ai făcut planul, fii dispus să accepți că se poate schimba. Mai mult ca sigur, într-un proces complex cum este digitalizarea, vei întâlni situații neprevăzute și detalii la care nu aveai cum să te gândești din timp. Fii pregătit să faci modificări asupra planului inițial, să te adaptezi condițiilor în continuă schimbare.

 

Datorită schimbărilor, fii pregătit și pentru cheltuieli suplimentare. Fă-ți un buget mărit.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.